ועידת האקלים הקרובה של האו"ם שתתקיים בבון, גרמניה, נובמבר 2017 , תוקדש לעידן "פוסט פריס" Apres Paris בתנאיםלא פשוטים בראשם התכחשות ממשל טראמפ, לא רק להתחחממות האטמוספירה ולהתחייבוית המדינית שהוביל הממשל האמריקאי הקודם של אובאמה, אלא גם למהלך חסר התקדים של היסטוריה האנושית לפיו רוב גדול של מדינות העולם הכיר בהשפעה האדם על הסביבה ולקחו על עצמן להפחית במשותף את פליטות גזי החממה , וזאת כדי לייצב את הטמפרטורה ולייצר עולם טוב יותר, פשוטו כמשמעו.
הועידה בבון תוקדש ברובה לדיון במנגנונים הכספיים למימון תכניות אקלים, כדי שניתן יהיה ליישמן במדינות השונות,. מנגנונים אלה מיועדים להביא לא רק להפחתה בכמויות גזי החממה הנפלטות לאטמוספירה, אלא לצמצום הפערים הכלכליים והחברתיים ובמתן הזדמנויות תעסוקתיות במסגרת של צדק אקלימי גלובאלי, המציג חזון של סולידריות חברתית ותקוה כלכלית למדינות החלשות ואלה שכלכלתן מתעוררת.
המסמך להלן הציב את הדאגה הגלובאלית - איך מיישמים תכנית אקלים במצב של העדר הסכמה פוליטית והתעלמות מהצורך בהשקעה למימון המעבר לאנרגיות ממקורות מתחדשים, יצירת מקומות תעסוקה חדשים למי שייפגעו מיישום תכנית האקלים, תמיכה במשקי בית מעוטי הכנסה למעבר להתייעלות אנרגטית ועד - ברמה הפנים מדינתית של ישראל .
מסמך זה נהגה בעקבות ההחלטה של ממשלה ישראל על הקיצוצים בתקציב 2013-2014 והקפאה לשלוש שנים את התוכנית להפחתת גזי חממה. התוכנית המקורית אושרה בסוף 2010 והקצתה סכום כולל של 2.2 מיליארד ₪ לשנים 2011-2020. התוכנית אומצה כחלק מהמאמץ לעמוד בהתחייבות ישראל להפחית ב-20% את פליטות גזי החממה ביחס לתרחיש עסקים כרגיל עד 2020. על אף שהצעדים בתוכנית המקורית והתקצוב שלה לא היו מספיקים לעמוד בהתחייבות של ישראל, התוכנית היוותה צעד חשוב, כיוון שלראשונה ננקטו צעדים משמעותיים במסגרת תוכנית רב שנתית להפחתת הפליטות. בעקבות הקפאת התוכנית ברור שבקצב הנוכחי ישראל לא תעמוד ביעדים להפחתת גזי חממה.
הגירעון הגדול בתקציב לא משנה את העובדה שגזי החממה ממשיכים להצטבר באטמוספרה, ושהאקלים של כדור הארץ משתנה ולפיכך על ישראל להפחית את פליטות גזי החממה כחלק מהתחייבותה הבינלאומית, וכיוון שהמדינה עלולה להיפגע משינוי האקלים בין היתר בשל פגיעה בחקלאות, ירידה במשקעים, עלייה באירועי מזג אויר קיצוניים ושריפות וסכנות בריאותיות המלוות גלי חום גוברים. כמו כן, נראה שלישראל כדאי להתחיל את המעבר לכלכלה דלת-פחמן מוקדם כדי לזכות ביתרון בשוק הטכנולוגיות הנקיות הבינלאומי, כדי להביא להתייעלות בתעשייה המקומית וכן כיוון שסביר להניח שבעתיד המדינה תידרש להפחית פליטות ועדיף להתחיל את התהליך בהדרגה מראש.
לאור ההקפאה של התוכנית , במסגרת פרויקט מחקר מדיניות "אקלים, חברה וכלכלה" נדונו שני אמצעים שיאפשרו למדינה להפחית את פליטות גזי החממה בקרב משקי בית, ללא צורך במקורות תקציביים חדשים. במסגרת העבודה נבחן את ההשלכות של כל אחד מהצעדים בהקשר של צדק סביבתי.
מודל ההצעה "מס פחמן הוגן" הוצג באתר ועידת האקלים העולמית בפריס COP21 UNEP, Climate Action והוצג בכנס אקלים Apres Paris שהתצקיים באוניברסיטת פריי בברלין במאי 2016.
מחקר: רועי לוי עריכה: כרמית לובנוב