לקראת ועידת ריו+20 - אמנת העמים לצדק וקיימות
בשבוע הבא תפתח בעיר ריו דה ז'נירו בברזיל ועידת האו"ם לפיתוח בר קיימא. הכנס מתקיים בעיתוי המציין 20 שנה לוועידת ריו הראשונה (פסגת כדה"א ), ו- 40 שנה להקמת סוכנות האו"ם לשמירה על הסביבה וציון יום הסביבה הבינלאומי הראשון (יוני 1972). המטרה העיקרית של ועידת ריו השנייה היא לגבש מסמך מדיניות בשם "העתיד שאנו רוצים", שיהווה מסגרת מתווה, 'מפת דרכים', להתמודדות עם הבעיות הסביבתיות המאיימות על העולם.
וועידת ריו הראשונה זכורה, בין השאר, כוועידה בה אושרו מסמכים בינלאומיים ובראשם האמנה בנושא שינויי אקלים והאמנה להגנת המגוון הביולוגי. יעדי הכנס הנוכחי הצנועים יותר, מתמודדים עם שני מהלכים: האחד, ברוח הקריאה לסדר עולמי חדש של חלוקה צודקת של משאבים, אותה מובילים קבוצות פעילים ברחבי העולם המפותח, האו"ם הגדיר את יעדי הוועידה: "גיבוש אסטרטגיה לכלכלה ירוקה המאפשרת שמירה על הסביבה אך גם מביאה לצמצום ממדי העוני בעולם". כלומר, יעדים חדשים המציבים קשר ישיר בין מצב הסביבה לבין סוגיות של צדק חברתי וצמצום פערים כלכליים. השני, בשונה מוועידת ריו 92, מנהיגי המדינות העשירות ובראשם מנהיגי ארה"ב, בריטניה, גרמניה (כנראה) לא ישתתפו בוועידה הקרובה.
שבוע לפני, ההערכה הקונצנזואלית הוודאית היחידה היא שנושאי הצמיחה הירוקה יעמדו במחלוקת, בעיקר בין המדינות המתפתחות למפותחות, וכי לא תושג הסכמה במסגרת של מסמך מחייב על עניינים מרכזיים כמו העברת ידע וכספי הסיוע ממדינות מפותחות, ואו 'תג מחיר כלכלי' למשאבים מתכלים בבעלות מדינות מתפתחות.
על רקע אי היכולת לגבש הסכמה למסמך מדיניות רחב, שתתמודד עם התפיסה שבבסיסה פעילות משותפת, בין נציגי מדינות עשירות ועניות, קבוצות שימור טבע ונציגי אוכלוסיות נפגעות מהחלטות סביבתיות, חיונית לשינויים המערכתיים הנדרשים, ובמטרה להניע התמודדות אמיתית, היסטורית, עם מנגנוני המדיניות המייצרים את אי השוויון - קבוצת חוקרים ופעילים חברתיים בינלאומית יזמה את 'אמנת העמים לצדק וקיימות' במטרה לגבש פתרונות משותפים לבעיות חברתיות, כלכליות וסביבתיות שעל סדר היום של הוועידה. האגודה לצדק סביבתי השתתפה בניסוח האמנה, מצ"ב נוסח תקציר האמנה בעברית, וכן קישורים לנוסח המלא באנגלית ולחתימה על האמנה.