שמחים לעדכן אתכם על מחקר חדש במסגרת העבודה של האגודה לצדק סביבתי - עמדות, מודעות ונכונות לפעול בקרב תושבים בכפר קאסם בהקשר לחזון ירוק וסוגיות סביבתיות .
מחקר זה הינו תולדה של פרויקט "חזון ירוק ביישובי המשולש הדרומי" וסקר-שאלון שחובר על –ידינו במסגרת הפרויקט והופץ בקרב התושבים, במסגרת מפגשים בקהילה , מתוך מטרה לאפיין צרכים ועדיפויות של התושבים בתחומי סביבה ולנסות להניע תושבים לקחת חלק פעיל בפעילות סביבתית-קהילתית. הסקר-שאלון התפתח לעבודת תיזה לתואר שני בחינוך סביבתי בסמינר הקיבוצים, של מורה למדעים בתיכון בכפר קאסם, לינה בדיר.
נתוני השטח נאספו בשלבים הראשונים של פעילות האגודה לצדק סביבתי במשולש(2011) , המחקר מציג איסוף נתונים איכותניים וכמותניים שעיקרם מידע, מודעות ועמדות בתחומי סביבה של תושבי כפר קאסם.ניתוח התוצאות עובד באופן שיסייע לאגודה לצדק סביבתי להמשיך ולהעמיק הפעילות עם התושבים למען קיימות קהילתית.
המחקר: כולל מדגם בן 123 תושבים מכפר קאסם שמילאו שאלון דיווח עצמי בנושאים סביבתיים. בחלקו הראשון הכמותי של השאלון נבדקו בקרב המדגם הרמות של המדדים השונים של המשתנה אוריינות סביבתית, כדלהלן: מודעות לבעיות סביבתיות מקומיות וגלובאליות, עמדות סביבתיות ונכונות לפעול. כמו כן, נבדק מה הקשר בין המדדים השונים של אוריינות סביבתית לבין עצמם, כמו גם בין המדדים הללו ובין משתני רקע כגון: מגדר, גיל, השכלה, מקצוע ומעורבות בפרויקט סביבתי. בחלק השני האיכותני של השאלון נשאלו התושבים: האם הנושא הסביבתי בהקשר המקומי חשוב בעיניהם ולמה? ואיך לדעת התושבים יכולים התושבים, העירייה, הממשלה ומערכת החינוך להביא לשיפור "איכות הסביבה" בכפר קאסם.
עיקרי הממצאים: הממצאים מצביעים על מתאם חיובי מובהק בין רוב המדדים השונים של אוריינות סביבתית, להוציא מדד מודעות לבעיות סביבתיות מקומיות שהתגלה כמדד בעייתי במחקר, שיש לו מתאם עם מדד עמדות סביבתיות בלבד. באשר לתמונת המצב הסביבתית הכללית העולה מהמדגם: לתושבי כפר קאסם מודעות בינונית לבעיות סביבתיות מקומיות וגלובאליות, אך העמדות הסביבתיות והנכונות לפעילות סביבתית לעומת זאת הן גבוהות. עם זאת, נמצא שעל אף שרוב המדגם הביע רצון להיות מעורב בפרויקט סביבתי- הרי שרובו לא היה מעורב בפרויקט כזה בפועל, מה שאכן מחזק את הספרות שישנה אודות הפער בין עמדות חיוביות כלפי הסביבה ובין התנהגות פרו- סביבתית בפועל. בנוסף, בהתמקדות בכל מדד של אוריינות סביבתית בנפרד עלו הממצאים הבאים : במדד נכונות לפעול- ישנה נכונות גבוהה לפעול בכל המדדים של פעילות סביבתית, ובפרט במה שנוגע להתנהלות הביתית המידית (לחסוך חשמל ומים בשימוש ביתי). הנכונות לפעול בארגון ירוק הייתה גם היא גבוהה, אך הכי נמוכה יחסית לאחרים. באשר לרמת מודעות לבעיות סביבתיות מקומיות – ישנה שונות גדולה בהתפלגות התשובות בין הסעיפים השונים, שלפיה צרכנות פרו-סביבתית הינה נושא שחשיבותו אינה ידועה למרבית המדגם. בנוסף, בבדיקת המתאמים בין רצון למעורבות בפרויקט סביבתי ובין משתני רקע- רק לגבי השכלה אקדמאית ומקצוע ההוראה נמצא מתאם עם הרצון למעורבות, בעוד שגיל או מגדר אינם משפיעים בהכרח על רמת האוריינות הסביבתית.
פעילות מתוכננת להמשך: אנו סבורים כי הפצת ממצאי המחקר ודיון בו תסייע להניע בעלי עניין שונים במרחב היישובים לקח חלק פעיל בשינוי סביבתי, יסייע לאפיון ופיתוח כלים מקצועיים בקרב ארגונים לשינוי חברתי וגורמי קהילה מקומיים כמו גם משרדי הממשלה ולכן נפעל להרחיבו ולקיים דיון ציבורי בשיתוף גורמים נוספים.
בברכה,
האגודה לצדק סביבתי